top of page
Writer's pictureElizabeth Karphukhina

Trh zamestnancov - čo to znamená pre recruitment

Trh práce sa neustále mení a tieto zmeny majú vplyv aj na recruitment. S aktuálne panujúcou nízkou nezamestnanosťou sa však trh práce zmenil na „trh zamestnancov“. Je oveľa ťažšie si nájsť zamestnanca, nie to ešte takého, ktorý by spĺňal všetky potrebné kritéria.


Chcete sa dozvedieť ako trh zamestnancov ovplyvňuje firmy a proces recruitmentu? Čítajte ďalej!





Čo je to „trh zamestnancov“?


Hľadanie si zamestnancov v dnešnej dobe je náročnejšie ako kedykoľvek predtým. Ekonomika sa po časoch Covidu a s klesajúcou infláciou pomaly znovu stavia na nohy a otvára sa množstvo nových pracovných pozícií. Čo však nepribúda, sú záujemcovia o prácu. Aktuálne môžeme vidieť stály pokles v nezamestnanosti a v dôsledku toho sa trh práce prehrieva.


Pojem „trh zamestnancov“ znamená fakt, že aktuálne sa skôr zamestnávatelia bijú o zamestnancov a nie naopak, ako sme boli doteraz vo väčšine prípadov zvyknutí. Samozrejme, neplatí to pri všetkých povolaniach a pracovných pozíciách, ale jedná sa o väčší podiel z nich.


Čo to znamená pre recruitment?


Aktuálna situácia na trhu práce značne sťažuje firmám náborový proces. Recruiteri musia byť neustále v strehu a reagovať na záujem zo strany uchádzačov alebo na vhodné životopisy hneď, pretože je veľká pravdepodobnosť, že si ich odchytí iná firma. O to viac je potrebné stále udržiavať komunikáciu s kandidátmi o pracovné pozície a riešiť náborový proces systematický a rýchlo.


Pre HR oddelenia firiem to môže byť veľká záťaž, či už finančne alebo časovo, pretože musia vyhradiť tím ľudí, ktorí by sa venovali výhradne opakovanému oslovovaniu a komunikácii s uchádzačmi. Pre niektoré spoločnosti by to dokonca mohlo znamenať predefinovanie postupov pri náborových procesoch.


Ďalšou možnosťou je využitie služieb personálnych agentúr, ktoré sú na recruitment špecializovaní a dokážu venovať náborovému procesu svoj čas v oveľa väčšej miere. Zároveň personálne agentúry často disponujú vlastnými databázami kontaktov na potenciálnych uchádzačov, nehovoriac o tom, že majú vybudované efektívne špecializované náborové postupy a vedia tak firmám ušetriť množstvo času a dokonca aj financií. To, ako fungujú personálne agentúry, sme podrobnejšie rozoberali v tomto článku.

19 views0 comments

Comments


bottom of page