top of page
Writer's pictureElizabeth Karphukhina

Parlament schválil nové konsolidačné opatrenia – Čo to znamená pre podnikateľov?

Vo štvrtok (3.10.) pri hlasovaní poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne prijali hlavnú časť konsolidačných opatrení, cez ktoré sa chystajú do štátneho rozpočtu vyzbierať v budúcom roku až 2,7 miliardy EUR. Tento balík opatrení zahŕňa napríklad aj zvýšenie DPH, zavedenie novej daňovej sadzby na vybraný tovar či zvýšenie dane z príjmu právnických osôb. Nové opatrenia nadobudnú platnosť od začiatku roka 2025.

 

Tieto opatrenia sa dotknú širokého spektra podnikateľov, od malých živnostníkov až po veľké firmy, a je dôležité, aby sa na zmeny dokázali vhodne pripraviť. Práve preto sme si pre Vás pripravili článok, kde zhŕňame najdôležitejšie informácie v spojení s novými podmienkami.

 

Dozviete sa:

  • Prečo sa zaviedli nové opatrenia

  • Na ktoré tovary neplatí zvýšená DPH

  • Aké sú nové podmienky pre daňové odvody?

  • Čo je transakčná daň





Prečo sa zaviedli nové opatrenia


Hlavným cieľom konsolidačných opatrení bolo zlepšiť stav verejných financií a znížiť rozpočtový deficit. Slovensko čelí rastúcim výdavkom v dôsledku inflácie, nákladov na sociálne zabezpečenie a náročných geopolitických podmienok. Aj preto vláda na čele s Robertom Ficom pristúpila k zvýšeniu niektorých daní a zaviedla nové odvodové povinnosti spolu s transakčnou daňou. V priebehu budúceho roka by tieto opatrenia mali údajne priniesť do štátneho rozpočtu až 2,7 miliardy EUR.

 

Na ktoré tovary neplatí zvýšená DPH?


Jednou z najvýznamnejších zmien je zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 % na 23 %. Toto zvýšenie sa dotkne väčšiny tovarov a služieb, ktoré sú predmetom štandardnej sadzby.

Sú tu však aj výnimky zo zvýšenia. Doterajšia 10-percentná znížená sadzba na základné potraviny, lieky, knihy, stravovanie v gastrosektore či ubytovacie služby sa ešte viac zníži, a to na 5 %. Zároveň bude zavedená nová 19 % DPH na vybrané tovary, ako sú ostatné potraviny a elektrická energia.


Ak sme teda podnikateľom v sektore gastroslužieb alebo cestovného ruchu, z novej sadzby DPH budeme pravdepodobne profitovať, keďže sa pre nás zníži na úroveň 5 %, čo by mohlo čiastočne kompenzovať zvýšené náklady. Naopak, ak podnikáme v oblasti, ktorej sa znížená daň netýka, budeme čeliť väčším výdavkom.

 

Aké sú nové podmienky pre daňové odvody?


Konsolidačné opatrenia prinášajú aj zvýšenie dane z príjmov právnických osôb. Firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 miliónov EUR budú po novom platiť 24 % namiesto súčasných 21 %. Toto opatrenie sa dotkne predovšetkým väčších firiem.


Naopak menšie firmy si trochu vydýchnu. Právnické osoby so zdaniteľným príjmom do 100-tisíc EUR si polepšia, keďže pre ne sa sadzba dane zníži z 15 % na 10 %​.

 

Čo je transakčná daň?


Ďalším významným opatrením je zavedenie dane z finančných transakcií. Pri bezhotovostných prevodoch sa bude účtovať daň 0,4 % zo sumy transakcie (maximálne 40 EUR na jednu transakciu), zatiaľ čo pri výbere hotovosti z bankomatu alebo na pobočke bude táto sadzba dvojnásobná – 0,8 %​. Mnohí odborníci tento krok kritizujú, keďže pravdepodobne spôsobí len to, že väčšia časť z transakcií sa presunie do hotovostnej formy, a tak na ne štát nebude mať žiadny dosah.


Opatrenie sa zameriava na zvýšenie daňových príjmov z bankových operácií a transakcií a bude sa týkať iba právnických osôb a živnostníkov, ktorí budú mať po novom povinnosť si založiť podnikateľský účet. Bežných občanov sa transakčná daň nedotkne.

228 views0 comments

Comments


bottom of page